Att promenera med stavar och gå i trappor har hjälpt henne att glömma bort

r

Hon trodde att hon hade fått en hjärtinfarkt. I stället hade hon drabbats av svår smärta i olika delar av kroppen och utmattningssyndrom. Efter rehabilitering hos Kognitiva Teamet har smärtan minskat så mycket att 55-åriga Anna inte behöver ta tabletter mot det. I stället satsar hon på promenader med stavar. Hon undviker hissar och går hellre i trappor.

Idag arbetar Anna som konferenschef på ett hotell med tio medarbetare under sig. Hon säger att hon alltid jobbat hårt och att hon varit med om att öppna flera nya hotell.
– Jag jobbade många timmar varje dag. Och när jag kom hem fortsatte jag att jobba. Sen drog jag iväg tidigt på morgonen igen.

Anna har hållit på så i tio år nu. Efter rehabiliteringen inser hon att hon slarvat med sin återhämtning.
– Jag har inte kunnat njuta av helgerna. Då har jag varit så trött och utmattad. Mest legat i sängen och soffan hela helgen.

För två år sedan fick hon förhöjt blodtryck. Läkaren på vårdcentralen sa att det berodde på stress. Hon fick ont i kroppen och migrän. Kunde inte sova och kunde inte gå till jobbet längre. Läkaren skrev ut tabletter men hon blev inte bättre.

I september 2019 dog hennes syster i cancer. Några dagar efter det blev allt svart för Anna. Hon trodde det var hjärtat.
– När allt hände den där söndagen blev jag jätterädd. Jag hade så ont att jag var helt säker på att det var hjärtinfarkt. Jag ringde  sjukvårdsupplysningen på 1177. Eftersom  jag inte var svettig, inte mådde illa och var hungrig så kunde det inte vara en infarkt.
Så fort det blev måndag gick hon till vårdcentralen. Trots att hon berättade vad som hänt flera gånger var det ingen som reagerade. Hon beskrev den smärta hon fick i bröstet, fötterna och huvudet när hon blev stressad.

– De hade inte så mycket kunskap. Det kändes som att de trodde att jag hade hittat på allt. Att de tyckte att jag var lat.
Anna hade tjatat om sitt behov av rehabilitering i två år. Men ingenting hände. Det blev hon själv som fick leta fram lösningen. Hon hittade Kognitiva Teamet på nätet när hon googlade. Det var en annons som handlade om stresshantering.

– Vårdcentralerna borde ha vetat att Kognitiva Teamet fanns. Jag hade behövt den här rehabiliteringen betydligt tidigare.
Anna sökte sig till Kognitiva Teamet med egenremiss. Hon blev antagen direkt. Rehabiliteringen startade i oktober 2019 och avslutades i slutet av februari 2020.
Redan första veckan med Kognitiva Teamet förstod Anna att hon gjort alla fel. Hon ville alltid vara jätteduktig och hade jobbat för mycket. Samtalet med psykologen gav energi, ”fyllde på glaset”, som hon uttrycker det
– Det här gjorde att jag lugnade ner mig. Jag har lärt mig oerhört mycket under min tid med Kognitiva Teamet.

Under rehabiliteringen hamnade Anna i en grupp med sju åtta andra. Alla hade olika bakgrund, men alla hade också varit alltför duktiga på jobbet.

Gruppbehandlingarna räddar liv, säger Anna.

Hon tyckte om sjukgymnastiken. Alla rörelser. Att träna och stretcha.

– Att promenera i solen är härligt. Och nu har jag också lärt mig att gå med stavar. Då får man med en del av överkroppen som man aldrig tränar annars. I början fick jag ont i ryggen. Men det var bara träningsverk. Jag får bättre kondition. Blir mindre trött. Nu tar jag trappan och inte hissen.

Den medicinska yogan blev också en favorit. Hon kände att den dämpade stressen.
– Din inre kropp ger dig kärlek själv. Tidigare tyckte jag bara att yoga var dumheter och inget för mig. Jag trodde jag klarade allt själv. Nu inser jag att jag måste lugna ner mig. Jag duger som jag är. Jag måste inte vara en superwoman.
Mindfulnessen uppskattades också. Där kände hon att hon ville vara duktig och leverera. Snart insåg hon att det viktigaste var att leverera för sig själv.

– En del i gruppen var riktigt nere. Jag försökte lyfta dom och visa på att det alltid finns hopp.
Det bästa med Kognitiva Teamet har varit så gott som allt, menar Anna. Alla är proffsiga och snälla. Både psykologen och fysioterapeuten var tydliga i allt de sa. Det var bra att kunna tala om sina känslor.

– Först blev jag rädd. Men sen kunde jag acceptera att jag gjort fel. Att jag misslyckats med återhämtningen.
Hennes press i bröstet och ständiga huvudvärk, utmattningssyndrom och mycket smärta har blivit mycket bättre. Hon har intehaft huvudvärk på ett bra tag nu.

Tar hon några smärtstillande tabletter idag?

– Tidigare tog jag alvedon nästan varje dag. Nu har jag inte behövt ta alvedon på två månader. Nu tar jag bara medicin mot min astma och så har jag lite sköldkörtelproblem.

– De  var bra när det handlade om hur jag jobbar. Jag är en prestationsprinsessa. I sju år har jag fått pris som bästa medarbetare eller bästa manager. Jag har alltid levererat. Att återhämtning är det viktigaste har jag inte tänkt på tidigare.
Nu jobbar hon halvtid. Hon går tidigt och vilar mycket. Hon säger att hon alltid varit ”too much”. Trots att hon bara jobbade 25 procent och gick i rehabilitering blev hon årets medarbetare 2019 på jobbet.

– Kanske var det bara för att de ville vara snälla mot mig.
Nu arbetar hon halvtid men jobbar inte längre hemma. Hon har börjat meditera. Träningen har också blivit viktig. Hon går långa promenader, gärna med stavar som hon inte använt tidigare.

– Glädjen kommer tillbaka. Även om smärtan inte är helt borta. Det gör fortfarande ont i armar och rygg. Men idag tänker jag inte så mycket på det.

– Tidigare har jag inte orkat med vänner och aldrig gått på kaféer eller fester. Nu har jag börjat med det igen.

Fotnot: Anna heter egentligen något annat.