Några tips från patienter som gått igenom vårt rehabprogram

Vi bad patienter som gått igenom vårt rehabprogram att dela med sig till de som kommer att delta i vårt rehabprogram framöver:

”Djupa andetag, vid stressade situationer: Stanna upp och pausa, gör saker mer långsamt. Om du inte kan vila eller stoppa dig själv. TVINGA DIG SJÄLV. Gör mer för dig själv, tänk på dig själv och inte andra. Du och din omgivning mår bättre i längden av att du mår bra ! Våga säga nej!”

”Jag hade aldrig kunnat stoppa eller läka från en utmattning utan professionell hjälp och den här behandlingen. Hur mycket jag än vilat, sovit och tränat och prioriterat om i livet och tankarna hade jag inte klarat det på egen hand. Det är viktigt att ta det på allvar och söka hjälp.”

”Alla måste hitta sin egen väg, och göra det som fungerar efter sina förutsättningar. Det som stressar den ena personen kan vara precis det som gör den andra lugn.”

”Jag tyckte att det var väldigt svårt att få grepp om vad som höll på att hända med min kropp & med mitt liv när jag fick utmattningssyndrom. Jag hade försökt ”må bättre själv” med massa vitamintabletter & sömn, men inget hjälpte. Jag blev desperat, ville inte leva så längre, trött 24/7, (orkade inte träffa familj & vänner) det var inget liv. Min rekommendation är att inte tro att du kan fixa din utmattning själv. Sök hjälp direkt annars tar återhämtningen onödigt lång tid om ens någonsin. Man klarar det garanterat inte själv. Man har inte kunskapen för att ändra tankesätt och vanor. Man förstår inte vikten av andningen, naturen & långsamma promenader/yoga. Jag sökte till rehab för 2 vänner till mig (som själva har varit patienter) rekommenderade mig att söka hjälp hos Er. Sök hjälp direkt hos rehab som privatperson om din husläkare inte vill remittera, så faller alla bitar på plats till slut, du får svar på alla dina frågor & du får hopp & goda resultat. Trodde inte att jag skulle bli frisk efter att ha lidit av utmattning i 6 månader, nu tror jag att jag kan bli det, jag är på god väg. Jag känner mig rik på kunskap & ett vinnande koncept.”

”Stanna upp och ta för vana att avsätta tid för dig själv där du i tystnad och stillhet kan reflektera och känna in hur du mår i kropp och själ. Hur fungerar din mage? Hur sover du? Hur andas du? Prioritera dig själv och dina behov, skäm bort dig själv – du är viktig! Lär dig sätta gränser och säja nej!”

”Promenader varje dag! Börja sätta tydliga gränser för vad som är jobb/ledighet. Fundera över vad som är viktigt i ens liv!”

”Lyssna på kroppens signaler!”

”Se till att det hela tiden är balans mellan hjärna och kropp. Om huvudet är slutkört, gör någonting med kroppen och tvärtom. Ta dig själv på allvar, du är den viktigaste personen i ditt eget liv. De instruktioner vi får när vi flyger, att vid en nödsituation sätta på syrgasmasken på oss själv först innan vi sätter på den på vårt barn är väldigt talande. Den går att applicera på ditt liv. Lär dig någon lugn och ro- teknik. Meditation, medicinsk yoga eller mindfullness, eller allihopa. Inget jobb i världen är så viktigt att det är värt att köra slut på sig själv. Arbetsgivaren kommer inte tacka dig, kom i håg det! Och till sist: Återhämtning, återhämtning och återhämtning!!!”

”Vänta inte med att be om hjälp. Ta dig själv och din kropps signaler på allvar.”

”Jag trodde inte jag var en av dem som blev utmattad. Men fick lära mig att det är så nästa alla säger som får beskedet om utmattning.
Det spelar ingen roll hur mycket man älskar det man gör, hur många år man jobbat långa dagar eller alltid älskat att ha många bollar i luften. Det kan komma som ett brev på posten och utan någon speciell anledning så står väggen där.
Jag har fått höra av mina närstående i flera år att jag kommer ”gå in i väggen” och skrattade varje gång. Sen kom dagen då jag fick höra det från läkaren, då ångrade jag mig att jag inte stannat upp och överblickat hur mitt liv egentligen såg ut när jag fick höra att jag kommer ”gå in i väggen”. Att inte vara nonchalant till dem små signalerna och inte glömma bort att Du bestämmer hur ditt liv ska vara och hur Du ska leva ditt liv. Jag önskar inte ens min värsta fiende att bli utmattad då det har varit en sjukt resa och jag är långt ifrån att vara ”fullt frisk” men har även kommit en lång vägen från vart jag var. Så har man möjlighet att förhindra det Gör Det!
Våga be om hjälp, värdesätt dig själv, våga släppa lite på perfektionisten, våga säg nej, glöm inte att andas, var mer i nuet, och man behöver inte göra allt själv oavsett om det är enklare eller för att man kan ect ect.
Glöm inte att ta hand om dig själv!”

 

”Backa i tid. Inget är viktigare än hälsan. Lyssna och analysera vad du gör och vad som händer med dig. Ta ställning för dig själv innan du slänger dig in i andras problem.”

”Vara medveten om sig själv och sina reaktioner samt att kunna bromsa i tid. Att föra dialog med chef/arbetsgivare gällande sin arbetssituation så att man kan ”styra om” innan det är för sent. Att också kunna föra dialog med nära och kära rörande ens situation. Be om hjälp innan det är ”för sent”!! Också viktigt att kunna ta emot hjälp och inse att själv inte alltid är ”bäste dräng”!

Tack för att ni alla delar med er av denna vishet.
Kognitiva Teamet Rehab