Så påverkas vi av ensamhet och isolering

Isolering och social distansering är inte bara en praktisk utmaning, utan kan i sig vara en hälsorisk. Psykologen Anna Bennich förklarar varför vi reagerar så olika på isolering – och när den ofrivilliga ensamheten börjar bli farlig.

Så kan vi hantera ensamhet och isolering

Vi behöver sortera ut vilka risker som just vi kan se med isoleringen, och sedan fokusera på det vi faktiskt kan påverka. Det vi inte kan påverka får vi försöka förhålla oss accepterande till.

 

För att hjälpa oss själva:

  • Nu är inte tiden att tänka att ensam är stark. Be om hjälp. Lyft luren, ring människor, berätta vad du skulle önska eller vad du behöver nu.
  • Använd de digitala plattformarna, har du ingen smart telefon eller annan platta, är det nu dags att börja använda en sådan. Det gör stor skillnad att ha videosamtal snarare än enbart telefonsamtal, att också kunna se varandra ger en extra dimension. Då finns också möjlighet att boka in en fikastund med någon, dricka kaffe och prata mitt emot varandra. Eller se barnbarnen dansa runt och kanske visa upp sina senaste teckningar.
  • Vad finns mer som du vanligtvis brukar tycka om att göra? Finns det något du känt dig nyfiken på förut men som du inte hunnit med än? Gå med i en bokcirkel eller bokklubb på nätet, lär dig sticka, lägg jättesvåra pussel, lyssna på spännande poddar som tar upp ämnen du är intresserad av, anmäl dig till en kurs på distans.
  • Glöm inte att röra på dig. Om det går – gå ut en stund varje dag, gärna i dagsljus.
  • Skapa ett tydligare SEN. Det kommer inte alltid att vara så här. Boka in något roligt längre fram, så det finns något att se fram emot. Planera för det (skicka inbjudningskort, planera för mat, prata med övriga om upplägg etc). Om det behöver skjutas fram ytterligare så kan det göras då, inte nu.

Hjälpa någon annan:

  • Kom ihåg att en kontakt och en hjälpande hand kan vara hela skillnaden för en ensam, isolerad person. Nu mer än någonsin kan du väl skaka fram en extra kvart eller halvtimme här och där?
  • Hör av dig till dem som är utsatta runt dig. Hjälp till att handla hem mat till en bekant i riskgrupp.
  • Ring och säg god natt till någon!
  • Om du vet att någon mår extra dåligt, hjälp till med kontaktnummer till en hjälplinje, till exempel MIND som har både Äldrelinjen och Självmordslinjen igång för ensamma, ledsna eller oroliga människor.

Källa: Dagens Nyheter, text: Katja Hultquist

Läs hela artikeln: https://www.dn.se/insidan/sa-paverkas-vi-av-ensamhet-och-isolering/