Mobil i sängen kan ge sömnproblem

En majoritet av svenskarna använder sin mobil eller surfplatta i sängen innan de ska sova. Samtidigt uppger många att de har problem med sömnen. Det visar en ny undersökning i en artikel i nättidningen Prevent .

I åldersgruppen 15 till 29 år uppger sju av tio att de ibland känner att de använder telefonen för mycket. Det visar en ny undersökning från försäkringsbolaget If där drygt 3 000 personer i åldrarna 15-74 år ingår.

Hela 61 procent av de tillfrågade uppger att brukar använda mobil eller surfplatta i sängen efter att de har gått och lagt sig. I den yngsta åldersgruppen är siffran 82 procent. Vanligast är att man kollar sociala medier. Näst vanligast är att titta på film.

– En majoritet i vår undersökning säger att det blivit en vana att surfa runt i sociala medier innan man somnar. Många dras också till plinget från pushnotiser eller säger att de helt enkelt inte kan gå offline i rädsla för att missa något, säger Mariah Hohenthal, skadeexpert på If i en kommentar.

De senaste 20 åren har nattsömnen minskat med en till två timmar visar forskning. I undersökningen uppger en av tre att de sover mindre i dag än för fem år sedan. Sju av tio har sömnsvårigheter ibland. Särskilt utbrett är det bland kvinnor och unga. En av fem svarande tror att sociala medier ligger bakom att de sover sämre. I åldersgruppen 15-29 ser en av tre den kopplingen.

Sedan tidigare visar forskning från bland annat Uppsala universitet att det blå ljuset från skärmar kan sänka sömnhormonet melatonin. Ljuset lurar hjärnan att det är dags att vara vaken och aktiv.

Källa: Marianne Zetterblom, Prevent